poniedziałek, 29 września 2014

Krewetki ze smażonym makaronem ryżowym



Składniki:

  • 0,5 kg oczyszczonych surowych krewetek
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • papryczka chili
  • papryka czerwona
  • łyżka szczypiorku 
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • garść cieniutko pokrojonego pora
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • ugotowany makaron ryżowy

Sos:
  • 2,5 łyżki sosu sojowego
  • sok z całej cytryny
  • 1,5 łyżki brązowego cukru

      Na maśle podsmażamy czosnek, dodajemy krewetki delikatnie solimy i smażymy je z jednej strony około 2 minuty dorzucamy poszatkowanej papryczki chili. Chwilkę smażymy razem. 

      Dodajemy pokrojoną w paski paprykę czerwoną oraz pora. Następnie po około 2 minutach dodajemy makaron ryżowy podsmażamy. Składniki sosu łączymy ze sobą. Lekko przechylamy patelnie wlewamy sos i czekamy aż odrobinkę zgęstnieje, mieszamy go z resztą składników na patelni. Na sam koniec dorzucamy szczypiorek i natkę pietruszki mieszamy i podajemy. 




     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz