niedziela, 6 lipca 2014

Szynka pieczona






Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
  • marynata do mięs klasycza
  • 5-6 łyżek oliwy 
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki grubo ziarnistej soli morskiej
  • 125 ml wody

     Mięso umyć i osuszyć. Marynatę do mięs wymieszać z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą. Szynkę nacieramy marynat wkładamy do rękawa do pieczenia i podlewamy jeszcze wodą. Odstawiamy do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.

    W rękawie robimy malutkie nacięcie. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika około 180˚C - 200˚C. Czas pieczenia ustalam na podstawie wagi mięsa. Moja szynka ważyła około 800 g i piekłam ją około 80 minut.

    Około 20 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw i zostawiam aby szyneczka ładnie się przyrumieniła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz