Składniki:
- 800 g szynki wieprzowej
 - marynata do mięs klasycza
 - 5-6 łyżek oliwy
 - 2 ząbki czosnku
 - pół łyżeczki grubo ziarnistej soli morskiej
 - 125 ml wody
 
Mięso umyć i osuszyć. Marynatę do mięs wymieszać z oliwą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą. Szynkę nacieramy marynat wkładamy do rękawa do pieczenia i podlewamy jeszcze wodą. Odstawiamy do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.
W rękawie robimy malutkie nacięcie. Wkładamy go do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika około 180˚C - 200˚C. Czas pieczenia ustalam na podstawie wagi mięsa. Moja szynka ważyła około 800 g i piekłam ją około 80 minut.
Około 20 minut przed końcem pieczenia rozcinam rękaw i zostawiam aby szyneczka ładnie się przyrumieniła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz