sobota, 11 października 2014

Klasyczny schab pieczony



Składniki:
  • 1 kg schabu w całości 
  • 3 łyżki oleju 
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 ząbki czosnku w całości 
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki warzywka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
na sos pieczeniowy:
  • wywar z pieczeni
  • ½ szklanki bulionu z żeberek
  • ½ szklanki zimnej wody
  • 2-3 łyżki mąki pszennej 
  • sól, pieprz




    Jako pierwszą robimy marynatę. Wszystkie przyprawy wsypujemy do jednej miseczki dodajemy olej i trzy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem następnie nacieramy je dokładnie z każdej strony. Dodatkowo kładziemy na nie liście laurowe, ziele angielskie i 2 ząbki czosnku w całości. Zawijamy ciasno folią spożywczą. Chowamy do lodówki na 24 godziny.





     Po dobie mięso przekładamy do rękawa do pieczenia razem z całą marynatą szczelnie zawiązujemy. 

    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190°C około godziny. Po 45 minutach pieczenia nacinamy rękaw i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik ale nie wyjmujemy mięsa. Zostawiamy do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku. Dzięki temu spokojnie sobie dojdzie. 

    Dzięki wywarowi który powstał podczas pieczenia możemy zrobić pyszny sos pieczeniowy. 

    Wywar przelewamy do garnuszka doprowadzamy do wrzenia dodajemy bulion z żeberek. Ponownie doprowadzamy do wrzenia. Mąkę pszenną rozprowadzamy dokładnie w zimnej wodzie i dodajemy do naszego sosu. Cały czas mieszając aby nie porobiły się grudki i sos nam zgęstniał. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz