niedziela, 12 października 2014

Kluski śląskie





Składniki:
  • 1 kg ziemniaków (odmiana mączna) 
  • mąka ziemniaczana
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli

     Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy się ugotują odcedzamy i gdy troszeczkę ostygną jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. 

     Przedkładamy do większej miski ugniatamy dzielimy na cztery części wyciągamy jedną ćwiartkę w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną tak aby zrównała nam się z powierzchnią ziemniaków. Wbijamy jajka dodajemy sól i wyrabiamy na jednolitą masę. 

    Z masy formujemy kuleczki i robimy na środku wgłębienie. 





    Kluski wrzucamy partiami do wrzątku z odrobiną oliwy z oliwy. Od wypłynięcia gotujemy około 3 minut. Wyciągamy je łyżką cedzakową. 

    Najczęściej podaje je polane sosem pieczeniowym :) 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz