niedziela, 24 stycznia 2016

Panierowane skrzydełka - chrupiące i soczyste






Składniki:
  • 1 kg skrzydełek
  • 2 łyżki vegety
  • 1 szklanka mąki plus 4 łyżki osobno
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 
  • pół łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • łyżka soli
  • olej do smażenia

      Skrzydełka przecinamy na kostce na pół. Płuczemy w zimnej wodzie około 10 minut. Następnie zagotowujemy w garnku około 3 litrów wody dodajemy vegete, gdy woda będzie już wrzała wrzucamy skrzydełka i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie je wyciągamy i zostawiamy do wystygnięcia. 

     

Następnie robimy panierki:

Panierka pierwsza: 

Do miseczki wsypujemy mąkę i obtaczamy każde skrzydełko dokładnie z każdej strony. 

Panierka druga:

Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Obtaczamy skrzydełka. 

Panierka trzecia:

Czarny pierz, rozmaryn, tymianek, bazylię, sól, 4 łyżki mąki, paprykę słodką oraz ostrą wsypujemy do blendera. Tak aby uzyskać jednolity proszek i ponownie obtaczamy każde skrzydełko. 

Panierka czwarta:

Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozbijamy tłuczkiem do mięsa i pokrywany płatkami skrzydełka. 


Smażymy na głębokim oleju ( tłuszczu musi być tyle aby przykrył nasze skrzydełka ) smażymy około 3 minut. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz