poniedziałek, 26 października 2015

Kapsalon Holenderski i Belgijski




" Kapsalon jest to typowe holenderskie danie typu fast-food, które można zjeść w każdej knajpce gastronomicznej serwującej kebab czy szoarmę w Holandii czy też Belgii. Najczęściej kapsalon podawany jest z sosem czosnkowym lub koktajlowym oraz keczupem





Składniki na 2 porcje:
  • pół czerwonej cebuli
  • 1 pomidor 
  • 2 plasterki sera Goudy lub  Chester
  • 500 g dobrej jakości frytek 
  • 2 piersi z kurczaka (można też użyć mięsa wieprzowego)
  • kapusty pekińskiej
  • przyprawa shoarma lub przyprawa do gyrosa 
  • 2 aluminiowe foremki 
  • 2 łyżki oleju 
sos czosnkowy do kapsalon-a:
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 lub 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
Majonez przekładamy do blendera, dodajemy czosnek, pietruszkę sól i pieprz do smaku. I wszystko razem blenderujemy :) 



Frytki smażymy 4 minuty w temperaturze 150 °C, po tym czasie wykładamy na papierowy ręcznik aby wciągnął nadmiar tłuszczu. 

Filety z kurczaka kroimy w paski lub kostkę przyprawiamy przyprawą do shoarmy bądź do gyrosa. 

Smażymy na rozgrzanym oleju aż mięso ładnie się zarumieni. 

Sałatę drobno siekamy, cebulę kroimy w pół plastry. 

Pomidora sparzyć rozkroić na 4 części i z każdej ćwiartki wykroić miąższ.

Frytki smażymy ponownie 180 °C około 2-3 minut. 

Do aluminiowych foremek przekładamy frytki 



Na frytki wykładamy mięso


Kładziemy na mięso po plasterku żółtego sera 






Zapiekamy całość w rozgrzanym piekarniku do 180 °C aż ser się ładnie rozpuści ale nie przypiecze. 

Po wyjęciu z piekarnika na wierzch układamy posiekaną kapustę pekińską pomidora i cebulę. Polewamy sosem czosnkowym i keczupem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz