Składniki:
Burgery:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowego
- 250 g mięsa mielonego wołowego
- 1 szalotka
- sól morska, pieprz kolorowy świeżo zmielony
- natka pietruszki
- 50 ml zimnej wody
Pozostałe:
- bułki do hamburgerów
- ser żółty topiony gouda
- ogórek kiszony
- majonez
- ketchup
- sałata lodowa
- pomidor
- cebula
Hamburgery smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju, z każdej strony po ok 3-4 min.
Bułki przecinamy na pół i podpiekamy w piekarniku. Na dolną połowę układamy usmażonego burgera na niego żółty ser, 2 plasterki kiszonego ogórka i polewamy ketchupem. Na górną połowę smarujemy majonezem, posypujemy sałatą lodową, plasterek pomidora i 2 krążki cebuli. Składamy i burger jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz