niedziela, 13 lipca 2014

Domowe Burgery




Składniki:

Burgery:
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 szalotka
  • sól morska, pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • natka pietruszki
  • 50 ml zimnej wody
Pozostałe:
  • bułki do hamburgerów
  • ser żółty topiony gouda
  • ogórek kiszony
  • majonez
  • ketchup 
  • sałata lodowa
  • pomidor 
  • cebula 

    Szalotkę i pietruszkę blenderujemy, dodajemy do mięsa mielonego doprawiamy solą i pierzem. Ugniatamy z zimną wodą. Następnie formujemy ładne okrągłe burgery wysokie na około 1 cm. 

    Hamburgery smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną oleju, z każdej strony po ok 3-4 min. 

    Bułki przecinamy na pół i podpiekamy w piekarniku. Na dolną połowę układamy usmażonego burgera na niego żółty ser, 2 plasterki kiszonego ogórka i polewamy ketchupem. Na górną połowę smarujemy majonezem, posypujemy sałatą lodową, plasterek pomidora i 2 krążki cebuli.  Składamy i burger jest gotowy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz