niedziela, 13 lipca 2014

Mielone wieprzowo - wołowe z szalotką



Składniki:
  • 250 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 szalotka
  • sól morska, 
  • kolorowy pieprz
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • ¼ szklanki zimnej wody
  • suszona pietruszka
Dodatkowo:
  • bułka tarta do obtaczania 
  • olej do smażenia




   Szalotkę blenderujemy, dodajemy do mięsa mielonego całe jajko szalotkę odsączoną bułkę zimną wodę suszoną pietruszkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem zagniatamy do połączenia się wszystkich składników.




   Formujemy ładne kotleciki, obtaczamy w bułce tartej z obu stron. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano oczywiście pilnując aby się nie przypaliły. Następnie przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy jeszcze około 2-3 minutek na małym ogniu aby nie były w środku surowe. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz