sobota, 5 września 2015

Rosół drobiowy




" Domowy rosołek zupa która leczy i rozgrzewa :) ''


Składniki:
  • 1 kg mięsa drobiowego (u mnie są to skrzydełka)
  • 2 litry zimnej wody
  • włoszczyzna
  • 4 gałązki pietruszki
  • cebula
  • 1-2 kostki rosołowe 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz, sól



Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą. Stawiamy na ogniu, dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kostki rosołowe i gotujemy.

Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do zupy razem z natką pietruszki. Cebulę opiekamy na ogniu lub w piekarniku i dodajemy do zupy dzięki niej rosół będzie miał piękny złocisty kolor.

Rosół gotujemy około 1,5 h na wolnym ogniu, pod koniec gotowania doprawić jeszcze do smaku solą. 

Mięso i włoszczyznę wyjąć. Marchewkę kroimy na plasterki i wrzucamy z powrotem do zupy.

Gotowy rosół podajemy z makaronem jajecznym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz