- 0,5 kg ziemniaków
 - 1 cebula
 - 1 jajko
 - 2 czubate łyżki mąki
 - 1 łyżeczka vegety
 - 0,5 łyżeczki soli i pieprzu
 - olej do smażenia
 
Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kosteczki przekładamy do blendera i porcjami ucieramy. Następnie cebule kroimy w mniejsze kawałki i też blender-ujemy dodajemy ją do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, vegetę, sól i pieprz. W razie potrzeby możemy jeszcze raz z blederować wszystko razem. Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem i wykładamy masę porcjami. Na patelni zazwyczaj smażę 3 większe lub 4 mniejsze placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z kwaśną śmietaną.


Ja też wolę je w wytrawnej wersji. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuń