niedziela, 6 września 2015

Placki ziemniaczane na słono





Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 1 łyżeczka vegety
  • 0,5 łyżeczki soli i pieprzu
  • olej do smażenia


     Ziemniaki obieramy, kroimy w średniej wielkości kosteczki przekładamy do blendera i porcjami ucieramy. Następnie cebule kroimy w mniejsze kawałki i też blender-ujemy dodajemy ją do ziemniaków. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, vegetę, sól i pieprz. W razie potrzeby możemy jeszcze raz z blederować wszystko razem.  Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem i wykładamy masę porcjami. Na patelni zazwyczaj smażę 3 większe lub 4 mniejsze placki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. 

Podajemy z kwaśną śmietaną. 





1 komentarz:

  1. Ja też wolę je w wytrawnej wersji. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń