sobota, 28 czerwca 2014

Drożdżówki z dżemem jagodowym


Składniki:
  • 500 g mąki do wypieku ciasta drożdżowego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 75 g  roztopionego masła
  • 300 ml mleka
  •  szczypta soli
  • 70 g cukru
  • gęsty dżem jagodowy
  • jajko do posmarowania z 1 łyżką mleka

      Ze świeżych drożdży robimy rozczyn. Do roztopionego masła dodajemy mleko i lekko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, sól, mleko z tłuszczem i rozpuszczonym cukrem. Zagniatamy na gładkie ciasto przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. 



    Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkowujemy na placek i smarujemy dżemem. Zwijamy w roladę i kroimy na kawałki około 3,5 cm - 4 cm. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.

   Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 ºC przez około 15 minut.


     







1 komentarz: