niedziela, 4 października 2015

Szarlotka królewska


" Szarlotka z bezą na kruchym cieście "



Składniki:

 na ciasto blaszka 37 x 24 cm:
  • 640 g mąki 
  • 2 łyżki proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 20 g cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
na bezę: 
  • 6 białek 
  • 2 szklanki cukru pudru
  • opakowanie budyniu śmietankowego lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
na jabłka: 
  • 2 kg słodkich jabłek 
  • świeżo wyciśnięty sok z 1,5 cytryny
  • 125 ml wody 
  • 50 g cukru 
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu




      Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach, odsączamy z nadmiaru wody. Na głęboką patelnie lub garnek z grubym dnem wylewamy wodę i wysypujemy cukier. Przetarte jabłka zalewamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem wanilinowym, cynamonem i przekładamy na patelnie. Podsmażamy na średnim ogniu około 30 minut często mieszając aż większość soku z jabłek odparuje i konsystencja będzie przypominać mus jabłkowy. Ja jeszcze dodatkowo odsączam prażone jabłka na sitku z nadmiaru soku. Zostawiam do wystygnięcia. 


    Mąkę przesiewamy, dodajemy wszystkie sypie składniki na ciasta mieszamy. Masło pokroić w kostkę i siekać razem z mąką. Dodajemy żółtka i zagniatamy wszystko. Oddzielamy 1/3 ciasta zawijamy w folie spożywczą i chowamy do zamrażalnika. Pozostałą częścią wykładamy blaszkę. Na ciasto wykładamy zimne prażone jabłka. 


   Białka ubijamy na sztywno dodajemy delikatnie cukier i opakowanie budyniu śmietankowego mieszamy.  "Bezę" wykładamy na jabłka. Na wierzch bezy ścieramy na grubych oczkach nasze zamrożone ciasto.

  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy około 45-50 minut. 









1 komentarz:

  1. Jeszcze w tym sezonie nie piekłam typowej szarlotki i aż mnie naszła ochota!:)

    OdpowiedzUsuń