poniedziałek, 26 października 2015

Wuzetka



Składniki:

biszkopt na wuzetkę:
  • 12 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 340 g mąki pszennej
  • 5 łyżek kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na biszkopt dzielimy na pół i robimy dwa osobne spody. 

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę razem z cukrem. Mąkę przesiewamy do masy białkowej dodajemy do niej kakao, proszek do pieczenia, olej, żółtka oraz cukier waniliowy. Delikatnie wszystko ze sobą mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 180°C sprawdzając od czasu do czasu patyczkiem. 

W ten sam sposób przyrządzamy drugi biszkopt. 



krem: 
  • 800 g zimnej śmietany kremówki 30 % w kartoniku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 65 ml wrzątku
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku mieszamy aż się całkowicie rozpuści - NIE WLEWAMY GORĄCEJ ROZPUSZCZONEJ ŻELATYNY DO KREMÓWKI. Należy ją najpierw schłodzić. I powolutku wlać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać.  


poncz:

  • 250 ml podwójnie zaparzonej czarnej herbaty
  • 1 łyżka wódki 
  • 4 łyżki soku z malin ( u mnie domowej roboty )
Pierwszy spód biszkoptu układam w formie i nasączamy ponczem. Na to wykładamy krem śmietanowy na niego drugi spód biszkoptu który również nasączam ponczem. 


polewa:
  • 50 g masła
  • 100 gr mlecznej czekolady
  • 100 gr gorzkiej czekolady

Masło roztapiamy dodajemy połamaną czekoladę i na wolnym ogniu ją rozpuszczamy. Mieszamy i pilnujemy cały czas aby nam się nie przypaliła. 


Taką polewą polewamy naszą wuzetkę. 

Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godzin.

Gdy podajemy każdy kawałek dekorujemy bitą śmietaną. 







1 komentarz: