niedziela, 5 stycznia 2014

Grzanki czosnkowe






" Grzanki czosnkowe idealnie nadają się do gęstej zupy lub do sałatek "

Składniki:
  • pół bochenka czerstwego chleba
  • 6-7 ząbków czosnku
  • sól
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • pół szklanki oleju
     Do rozpuszczonego masła dodajemy sól i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz olej mieszamy aby składniki się połączyły. Chleb kroimy w kosteczkę wrzucamy do większej miski i polewamy naszą marynatą i dokładnie mieszamy aby wszystko fajnie Nam się połączyło. 

    Taki chlebek wysypujemy na blaszkę i pieczemy w 120 °C około 30 min często mieszając aby wszystkie równo się upiekły. Czas pieczenia zawsze możemy  skrócić lub zwiększyć to zależy jaki mamy piekarnik - jeśli grzanki będą złociste i twarde oznacza to że są idealne.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz