piątek, 17 stycznia 2014

Orzechowiec


" Ulubione ciacho mojego P. gdy je piekę cała blaszka należy tylko do niego :) "

Składniki na ciasto:

  • 480 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej


    Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą, aż uzyskamy idealne gładkie ciasto. Następnie dzielimy je na dwie części. 



    Pierwszą część rozwałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 °C przez około 10 minut.  Studzimy na kratce. 

    Drugą część ciasta pieczemy kiedy mamy gotową warstwę orzechową. Drugą część rozwałkujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a na nią wylewamy warstwę orzechową. Pieczemy w 180 °C przez około 10 minut.  Studzimy na kratce. 

Warstwa orzechowa:

  • 350 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
    Masło rozpuścić na patelni dodać cukier i miód podgrzewać dodajemy orzechy i smażymy przez około 10 minut często mieszając aby nic się nie przypaliło. 

    
Krem budyniowo-maślany

  • 1 litr mleka 
  • 6 łyżek cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

   Odlewamy szklankę mleka i rozpuszczamy w nim proszek dodając cukier. Resztę mleka zagotowujemy gdy już zacznie wrzeć wlewamy i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Zostawiamy do ostygnięcia. 

   W międzyczasie możemy utrzeć masło, gdy już budyń będzie zimny możemy dodawać go powoli do masła powoli ucierając 

   Taką masą przekładamy spody ciasta, wstawiamy do lodówki najlepiej na 24 h aby Nam skruszało.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz