" Pyszny i lekki. Praktycznie robi się sam.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 400 g pieczarek
- 2 czerwone papryki
- 4 niezbyt duże marchewki (najlepiej młode)
- por
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 6 łyżek przecieru pomidorowego Grand'Italia Sugocasa erbe
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, szczypta chili
Mięso kroimy w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Głęboką patelnie nagrzewamy, wylewamy oliwę, wrzucamy mięso. Podsmażamy aż się lekko zarumieni. Przekładamy na osobny talerz.
Paprykę, marchewkę, por i pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy razem na tłuszczu który został z mięsa około 5 minut.
Dodajemy mięso z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy bulionem warzywnym i przecierem pomidorowym. Mieszamy wszystko razem. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz