piątek, 10 kwietnia 2015

Gulasz drobiowo-warzywny


" Pyszny i lekki. Praktycznie robi się sam. 
Najwięcej czasu zajmuje pokrojenie warzyw :)  " 



Składniki:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 400 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki 
  • 4 niezbyt duże marchewki (najlepiej młode) 
  • por
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe 
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego Grand'Italia Sugocasa erbe
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, szczypta chili 

Mięso kroimy w kostkę. Posypujemy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Głęboką patelnie nagrzewamy, wylewamy oliwę, wrzucamy mięso. Podsmażamy aż się lekko zarumieni. Przekładamy na osobny talerz. 

Paprykę, marchewkę, por i pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie warzywa podsmażamy razem na tłuszczu który został z mięsa około 5 minut. 

Dodajemy mięso z kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy bulionem warzywnym i przecierem pomidorowym. Mieszamy wszystko razem. Przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. 

Podajemy z kaszą lub tak jak u Nas z ryżem :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz