sobota, 11 kwietnia 2015

Gofry I


" A o to moje pierwsze gofry :) "



Składniki:


  • 320 - 340 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki drobnego cukru



Żółtka i białka oddzielamy od siebie. 


Wszystkie składniki oprócz białek mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo powoli dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. 


Pieczemy w gofrownicy od 3 do 5 minut. Upieczone studzimy na kratce, aby się nie zaparzyły. 



Podajemy z chłodzoną bitą śmietaną, owocami lub konfiturą. Czy też posypane tylko cukrem pudrem :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz