niedziela, 12 kwietnia 2015

Krewetki z czosnkiem i cebulą dymką


" Od kiedy pierwszy raz spróbowałam krewetek po prostu się w nich zakochałam. Możemy je jeść z makaronem, ryżem czy też świeżą bagietką. Nie wymagają zbyt długiego czasu przygotowania oraz oczekiwania  :) "




Składniki:
  • 500 gram oczyszczonych rozmrożonych krewetek (oczyszczanie krewetek) 
  • pęczek cebulki dymki
  • oliwa z oliwek
  • 1 - 2 łyżki masła (można bez i tak będzie pycha) 
  • sól alpejska 
  • chilli - mieszanka przypraw
  • przyprawa do owoców morza 

Krewetki wysypujemy do durszlaka przelewamy bieżącą zimną wodą.

Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę dymkę drobno siekamy. 

Rozgrzewamy patelnie teflonową wylewamy jedną łyżkę dwie oliwy z oliwek, podsmażamy na niej czosnek razem z cebulką około minuty aby oliwa nabrała smaku i zapachu. Jednak pilnujemy aby czosnek się nie przypalił (zbrązowiał) - powstanie wtedy goryczka. Robimy to wszystko na średnim ogniu. 

Dorzucamy krewetki. Doprawiamy według uznania chilli - mieszanką przypraw oraz przyprawą do owoców morza ew. odrobinką zmielonej soli alpejskiej. Smażymy z każdej strony około 1 minutki. 

Podajemy jeszcze ciepłe polane powstałym sosem np. z bagietką i lekką sałatką. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz