" Pyszna sycąca najlepsza z chrupiącą bagietką
za to mega kaloryczna, ale dla tego smaku warto zgrzeszyć :) "
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego ( oryginalnym przepisie powinna być mielona wołowina z racji że nie prze przepadam za nią dałam wieprzowinę )
- 1 mała papryka zielona
- 1 mała papryka żółta
- 1 mała papryka czerwona
- ewentualnie można dodać jeszcze jedną papryczkę chili ( ja ją pominęłam)
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli (przepłukanej z zalewy)
- puszka kukurydzy (przepłukanej z zalewy)
- 2 - 3 sparzone pomidory (bez skóry)
- przecier pomidorowy barilla basilico
- 1000 - 1250 ml bulionu
- papryka mielona słodka i ostra, odrobinka papryki chilli, sól, oregano, sól
- pół pęczka natki pietruszki
- olej
Dodajemy mięso mielone podsmażamy gdy mięso zmieni kolor przyprawiamy: łyżką słodkiej papryki, szczyptą chili, łyżką soli, łyżką oregano, dwoma łyżeczkami cukru. Mieszamy i podsmażamy na średnim ogniu.
Z papryki wycinamy gniazda, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Gdy papryka już będzie w miarę miękka dodajemy sparzone pomidory pokrojone w kosteczkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Smażymy wszystko razem dodajemy następnie jeśli patelnia jest wystarczająco głęboka - jeśli nie musimy wszystko przełoży do głębokiego garnka i dopiero zalewamy bulionem. Dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i przykrywamy garnek i tak gotujemy na bardzo wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając przez 20 - 25 minut.
Po tym czasie dodajemy kukurydzę i czerwoną fasolę. Gotujemy jeszcze około 15 minut na bardzo wolnym ogniu często mieszając.
Podajemy z odrobiną startego sera na wierzchu i chrupiącą bagietką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz